AYUS - vi forener

Ayurveda, Videnskab, Spiritualitet

0

Din Kurv

0
Subtotal: 0,00 kr.
Ingen produkter i kurven

Ghee (V,P,K)

Ghee er klaret smør, og er en uundværlig ingrediens i det ayurvediske køkken og i behandling. Ghee fremstilles ved at opvarme usaltet smør ved meget lav varme, hvorved smørret deler sig i proteiner (hovedsageligt kasein) og fedt. Det rene smørfedt tages fra og bliver i fast form til ghee, som er (næsten helt) fri fra laktose og mælkeprotein. Ghee indeholder fedtsyren konjugeret linolsyre (CLA), som er forbundet med en række sundhedsmæssige fordele. CLA virker afbalancerende på kolesterol-niveauet i kroppen, blodtryksnedsættende, antiinflammatorisk og antioxidant. Desuden er CLA kendt for effektivt at reducere kropsfedt og menes at nedsætte risikoen for at udvikle kardiovaskulære sygdomme.

Ghee afbalancerer alle tre fordøjelsestyper, dog skal Kapha-typer helst kun have små mængder ghee. Vata-typer tåler større mængder ghee, og Pitta-typer kan indtage den største mængde ghee af de tre fordøjelsestyper. Ghee tåler meget høj varme og er f.eks. god at stege mad i.

Charaka Samhita, som er et af de vigtigste og mest omfattende ayurvediske kompendier gennem tiden, beskriver at “regelmæssigt indtag af ghee er blandt de bedste rasayanas (foryngende og livsforlængende fødevarer)”.

Antal: Ca. 675 g

Dosha: V, P, K

Forfatter: Miriam Kasin

Ingredienser:

  • 900 g usaltet, økologisk smør

Fremgangsmåde:

Smelt smørret ved lav varme i en gryde med høje sider og uden låg på. Vær sikker på at gryden er helt tør, inden du kommer smørret i og lad der være god afstand til toppen af gryden, så smørret kan have lov til at boble og skumme. Sørg for at have blusset på så lav varme som muligt og varm smørret indtil det er klart og gyldent. Der dannes skum på toppen, og det skal helst ikke skummes af men lades blive. de faste stoffer må gerne blive brune men ikke brænde på. Check jævnligt smørret. Når smørret er klart og gyldent i farven, og inden det bliver mørkt, tager du gryden af blusset. Placér en stor sigte, med 3 lag bomuldsklude eller bomuldsviskestykke i, over en gryde eller skål. Sigt ghee’en igennem mens den stadig er varm. Opbevar ghee’en i et rent glas med låg. Ghee kan typisk holde sig minimum to måneder både i køleskab og ved stuetemperatur.