Aspargestærte
En virkelig lækker og cremet tærte med asparges. Asparges er bitter og sød i smagen. Den regnes i Ayurveda for en af de sundeste grøntsager og afbalancerer alle tre doshaer. Så uanset om du har en Vata-, Pitta- eller Kapha-fordøjelse, kan du nyde portioner af denne skønne, ayurvediske aspargestærte.
Antal: 6 Personer
Dosha: V, P, K
Forfatter: Miriam Kasin
Ingredienser:
- 230 g asparges
- ½ Kop (120 ml) creme fraiche
- ⅛ Tsk. stødt muskatnød
- ¾ Tsk. salt
- ¼ Kop (32 g) majsstivelse
- 3 Spsk. hvedemel (ubleget)
- 1 Kop (235 g) ricottaost
- 1 Kop (100 g) revet, mild ost
- Tærtedej (se fremgangsmåde nedenfor)
Fremgangsmåde:
Forvarm ovnen til 180 ⁰C. Hvis du benytter hvide asparges, skræl da aspargesene med en kartoffelskræller. Du skal ikke skrælle hovedet, men start lige under det og skræl hele vejen ned og rundt. Benytter du grønne asparges, skal de ikke skrælles. Knæk eller skær derefter bunden af aspargesene (ca. 3-4 cm oppe) og damp dem indtil de er lige akkurat møre. Dette gøres ved at bringe 2 cm vand i kog i en gryde eller dyb pande, læg aspargesene fladt og kog dem ved lav varme under låg i ca. 5 minutter. Skær derefter toppene af og læg dem til side. Blend så aspargesstænglerne grundigt sammen med creme fraiche, muskatnød, salt, majsstivelse og mel. Tilsæt ricottaost og revet ost og omrør. Tilsæt aspargestoppene, bland forsigtigt og kom grøntsagsmixen i et smurt tærtefad med tærtedejen udrullet og jævnt fordelt (se fremgangsmåde nedenfor). Bag tærten i ovnen ca. 35 – 45 minutter indtil dejen er gyldenbrun og fyldet let brunet flere steder.
Ingredienser tærtedej:
- 1 Kop (140 g) hvedemel (ubleget)
- ¼ Tsk. salt
- 75 g usaltet smør
- 2 ½ Spsk. (38 ml) koldt vand
Fremgangsmåde tærtedej:
Kom mel og salt i en skål. Skær smørret i mindre stykker og ælt det i melet med fingrene. Tilsæt koldt vand og rør med en gaffel. Saml dejen med hænderne til en klump. Pak dejen ind i husholdningsfilm eller vokset papir og lad den helst stå i mindst 1 time i køleskab. Du kan også tilberede dejen dagen før og lade den stå natten over i køleskabet, eller hvis du har travlt, kan du også blot benytte dejen med det samme uden at lade den stå. Tag dejen ud af køleskabet og lad den stå ved stuetemperatur i 15 – 30 minutter inden den er klar til at blive rullet ud og komme i et smurt tærtefad. Når du ruller dejen ud, kan det være en god idé at lægge dejen mellem to stykker bagepapir med lidt mel på, inden du ruller. På denne måde er det nemmere at overføre dejen til tærtefadet, uden at den går i stykker.