AYUS - vi forener

Ayurveda, Videnskab, Spiritualitet

0

Din Kurv

0
Subtotal: 0,00 kr.
Ingen produkter i kurven

Interview med Mathilde Norholt

Af Mette Westerholt, stifter af AYUS.dk

Vi har inviteret Mathilde Norholt til en lille snak om, hvordan hun lærte yogaens sundhedssystem, Ayurveda, at kende. Om hvordan hun integrerer rådene fra det indiske medicinsystem i sin hverdag og hvordan hun har den dybe livsfilosofi med sig i hjertet. Læs med her 😊.

MØDET MED AYURVEDA

Mathildes øjne lyser op, og hun smiler, imens hun fortæller: “Første gang jeg stiftede bekendtskab med Ayurveda var, da min mors gode veninde Louise Fribo lånte mig en bog af Deepak Chopra (indisk-amerikansk læge, forfatter og ayurvedisk læge). Jeg var et sted midt i tyverne og husker stadig tydeligt det store indtryk, bogen gjorde på mig.” Mathilde forklarer videre, at især filosofien og tankegangen bag de Ayurvediske principper resonerede meget klart med både, den måde hun er vokset op på, og den måde hun er i verden på i dag.

Og så var der Ayurveda-testen i bogen! Som giver svar på, hvilken Ayurvedisk krop-sind type”, og energi, man som person, primært er domineret af.  ”Det gav bare så god mening for mig. Jeg tog testen, som viste, at jeg var rigtig meget den Ayurvediske type, der kaldes for Vata. Jeg kunne genkende rigtig meget af den type i mig selv, min måde at være på, tænke på og den måde min krop og mit sind fungerer på. Jeg begyndte også at genkende de forskellige typer i de personer, der omgiver mig”.

VATA ER LIG MED STRITTEVIT 

Nogle af de kvaliteter og egenskaber ved Vata-typen, som Mathilde især genkender, er hurtigheden, kreativiteten, de mange gode idéer, der hver eneste dag popper op i hovedet, og hvoraf nogle bliver manifesteret, imens andre stadig venter på at blive nedskrevet. De kolde hænder, som hendes mor altid prøvede at varme i hendes barndom. Mathilde uddyber: ”Men jeg frøs jo ikke, det var bare min krop, mine hænder, der var kolde” (pga. Vata).

Ayurveda handler i høj grad om balance, og de forskellige Ayurvediske energi-typer kommer alle med både positive såvel som mere udfordrende sider. ”Skøbeligheden og ængsteligheden”, nævner Mathilde, som to af de sider, der også ofte følger med at have en udpræget Vata-energi. Hun fortsætter: ”Det er derfor, jeg også tydeligt mærker, at jeg har brug for meget grounding”. Og hun har helt ret. For netop grounding, det at skabe jordforbindelse, er et af de allervigtigste principper til at afbalancere Vata-energien ,som er meget let, luftig, til tider flyvsk, idérig og kreativ.

Og så er der ordet ”strittevit”. Et ord som Mathilde eeelsker, og som måske beskriver Vata-energien allerbedst. Et ord som hun i øvrigt har fået fra sin eks-svigermor. Vi taler om ordet, om det mon er et ord fra Lolland, hvor eks-svigermoderen er fra, men vi bliver enige om, at det nok er selvopfundet. I hvert fald et det et genialt ord, der rigtig godt beskriver Vata-energien, og Mathilde Norholt, ifølge hende selv.

DE AYURVEDISKE RUTINER I MATHILDES HVERDAG

”Det må aldrig blive for restriktivt og for systematisk” forklarer Mathilde. ”Men jeg kan godt lide i perioder f.eks. at drikke kogt varmt vand om morgenen. Nogle gange med en skive citron i. I det hele taget forsøger jeg at drikke masser af varm urtete, som lige pt. hvor teen i høj grad erstatter min kaffe. Og at holde mig varm med varme bade og pleje min hud med gode olier. Masser af olier! Jeg har også ghee (klaret smør) stående i køleskabet og benytter det ofte til at stege i, eller når jeg laver en god indisk dahl. I øjeblikket benytter vi også økologisk sødmælk herhjemme, som jo også anbefales indenfor Ayurveda. Og så skraber jeg min tunge, i perioder og når jeg husker det.” På spørgsmålet om hun mediterer, er det også det klassiske Vata-svar: ”ikke kontinuerligt og hver dag men indimellem og i perioder.”

LIVSFILOSOFIEN OG TAKNEMMELIGHEDEN

I samtalen med Mathilde mærker man tydeligt, at den Ayurvediske tankegang og spirituelle livsfilosofi er langt dybere rodfæstet i hendes hjerte end blot sødmælk i køleskabet og skrab på tungen. F.eks. fortæller hun, at når hun har lavet figurer til forskellige forestillinger, har det bl.a. været med de ayurvediske personlighedstyper i tankerne og de forskellige temperamenter og kropstyper.

Især begrebet ”Ahimsa”, der er sanskrit og betyder ikke-vold, vækker genklang i Mathilde. ”Hele ikke-voldsprincippet taler selvfølgelig til mig. Min far er pacifist, og jeg har, inden jeg blev mor, levet “on and off” som veganer i et par år. Den indiske filosofi og hinduismens mysticisme, forstået i den spirituelle forstand, taler helt ind i min kerne. Jeg har også læst en lille smule i Bhagavad Gita (en af de mest læste og respekterede hinduistiske, yogiske tekster), og noget af det der taler allermest ind i min spirituelle forstand er, at vi alle er ÉN men i forskellige udgaver. Vi kommer alle fra samme sted, samme hele, men er hver især håndgribelige udgaver af dette hele og har forskellige oplevelser, inden vi kommer tilbage til denne subtile enhed og hele.”

Og så er der taknemmeligheden, som er en af de få ting, Mathilde Norholt holder kontinuerligt fast i som ritual. Hver morgen og aften husker hun sig selv på små som store ting, hun er taknemmelig for i livet. ”Det er ikke altid ubetinget nemt, når der naturligt er modgang i livet, men jeg prøver altid at huske mig selv på taknemmeligheden. Det er også en af de praksisser, jeg bevidst gør noget ud af at videregive til min datter på 5 ½ år.”

Netop taknemmeligheden vil vi gerne fremhæve som det sidste i dette interview med Mathilde Norholt. For – taknemmelige – det er vi i dén grad også her på AYUS for vores yderst behagelige og livsinteressante møde med Mathilde Norholt og for at måtte dele hendes tanker om, og erfaringer med, det indiske medicinsystem Ayurveda. Tusind tak Mathilde ❤️🙏.

Er du blevet nysgerrig efter at kende din Ayurvediske type (lige som Mathilde Norholt) , så kan du tage Ayurveda type testen her.