Ayurveda hjalp mig tilbage til livet
– om at ændre kurs i livet og have et ben i to lejre.
Mange spørger mig om, hvordan jeg stiftede bekendtskab med Ayurvedaen. Det er der kommet et lille blogindlæg ud af, som du kan læse her…….
HVORDAN SIFTEDE DU BEKENDTSKAB MED AYURVEDA?
“Jeg havde netop modtaget fondsstøtte til et ph.d.-projekt, da min verden så at sige ramlede sammen. Jeg havde et par år forinden færdiggjort min kandidatuddannelse i Humanbiologi, med det vores uddannelsessystem vil karakterisere som topkarakterer, og min bachelor i biokemi ligeså, og jeg stod med udsigten til en lovende forskerkarriere indenfor sundhedsvidenskaben. Ph.d.-projektet, jeg havde modtaget fondsstøtte til, skulle undersøge medicinplanter, der traditionelt bliver benyttet i Mayakulturen i Mellemamerika til at behandle stress, angst og depression. Skæbnens ironi ville, at jeg selv måtte ”smage egen medicin”, og jeg blev lagt ned af stress, angst og depression. HELT lagt ned. Vores søn var på det tidspunkt 1 år gammel, så mange kan nok forstille sig at kampen at komme tilbage til livet ikke var snorlige. Jeg var nødt til at opbygge mig selv fra nul igen, og min karriere gav ikke længere mening for mig.
Det var på dette tidspunkt, at jeg helt tilfældigt støtte på Ayurveda, og jeg begyndte at leve efter de Ayurvediske principper, så godt jeg kunne, for at komme på benene igen. Jeg begyndte at meditere dagligt, dyrke yoga, tage Ayurvediske urter med CNS (centralnervesystemet) -aktivitet, antioxidante krydderier og antiinflammatoriske olier osv. Ayurvedaen var med til at hjælpe mig tilbage til livet, og jeg besluttede mig derfor for at uddanne mig til Ayurvedisk sundhedsvejleder, så jeg, gennem Ayurvedaen, kunne hjælpe andre mennesker til et mere afbalanceret liv.”
Hvordan praktiserer du ayurveda i din dagligdag, og hvilke ændringer har du foretaget i dit liv?
HAR DU LAGT DIN VIDENSKABELIGE BAGGRUND HELT PÅ HYLDEN?
“Nej, tværtimod. Den Videnskabelige tilgang er så dybt rodfæstet i mig, og jeg har den altid med mig. Mit helt store livsformål er blevet at forene netop det videnskabelige med den holistiske tankegang og bygge bro imellem konventionel og komplementær medicin. For mig må det aldrig blive for yderligtgående, hverken det videnskabelige- eller det komplementære mindset.
Jeg tror på, at vi kommer længst, hvis vi i begge lejre har et åbent sind og arbejder sammen. Begge områder har deres forcer og begrænsninger, og den største gavn opnår vi, hvis vi formår at forene de to, så de i stedet for at modarbejde hinanden, supplerer hinanden på bedste vis.
Derfor inddrager jeg eksempelvis også elementer fra begge verdener i mine 1:1 sundhedskonsultationer, hvor jeg bl.a. bakker de Ayurvediske råd og rutiner op med den videnskabelige forskning, der foreligger på området. Jeg elsker også at nørde helt ned på celle- og DNA niveau og sætte mig grundigt ind i, hvordan f.eks. de Ayurvediske urter virker biokemisk i kroppen.”
HVAD MED FORSKNINGEN?
“Det er jeg rigtig glad for, at du spørger om, for jeg er netop ved at starte et videnskabeligt forsknings-pilotprojekt op, der skal undersøge om Ayurvedisk kost og livsstil har en gavnlig effekt på personer med for lavt stofskifte. For at Ayurveda, og andre traditionelle medicinsystemer skal blive fuldt accepteret her i vesten, tror jeg, at vi er nødt til at tale vestens sprog, nemlig det videnskabelige. Derfor er stærk evidens i form af forskning og effektundersøgelser så vigtig.”
HVAD TAGER DU MED DIG fra dit livs ”nedtur” som måske blev vendt til dit livs optur?
“Selvom jeg selvfølgelig ville ønske, at vejen til de livserfaringer, jeg har fået, havde været bare en anelse lettere, både for mit men især også for mine omgivelsers vedkommende, så vil jeg på en måde ikke have være turen foruden. Jeg føler, at jeg i dag har en meget større medfølelse og sympati for folk, der af den ene eller anden årsag er ramt af sygdom eller har det svært. For jeg har selv været der. Jeg kan næsten mærke deres smerte helt ind i mit DNA, og samtidig ved jeg også, at der er en vej ud. At der er håb, og at det er muligt at få et godt, og endda endnu bedre, liv igen. Jeg er også virkelig taknemmelig for, at det har åbnet mit sind og min bevidsthed for hele den holistiske verden, og den største mening finder jeg nu, når jeg slipper min naturvidenskabelige hjerne og overgiver mig, og hengiver mig, til alt det der ikke kan forklares. Til det subtile og det sjælelige.”