AYUS - vi forener

Ayurveda, Videnskab, Spiritualitet

0

Din Kurv

0
Subtotal: 0,00 kr.
Ingen produkter i kurven
  • Forsiden
  • /
  • Prana Bogasinet – Naturligt smuk med Ayurveda

Naturligt smuk med Ayurveda

Flere og flere i vesten er ved at få øjnene op for Ayurveda og dens mange gavnlige virkninger, men hvad mange ikke ved er, at ”foryngelse” er en helt central gren indenfor Ayurveda. Det kan du læse meget mere om i denne artikel, men først skal vi lige skrue tiden helt tilbage til Ayurvedaens begyndelse.

Ayurveda menes at være over 5000 år gammel, og betragtes af mange som verdens ældste sundhedssystem. 

Når nu Ayurveda er så ”ældgammel”, kan vi da overhovedet bruge det til noget i dagens moderne samfund? Det korte svar er ja. For selvom den ayurvediske viden stammer fra oldindiske vismænd og seere, som har haft en intuitiv indsigt i menneskelig sundhed, og hvordan vi synkroniseres med naturen, er det på ingen måde forældet. Tværtimod! De klassiske ayurvediske teksters flere tusinde år gamle indhold (vedaerne) er i dag understøttet af adskillige videnskabelige studier ved universiteter og forskningscentre over hele verden.  Derudover lever vi i en tid, hvor vi har bevæget os længere og længere væk fra naturen, væk fra vores rødder. Hvor vi dagligt bliver udsat for så mange indtryk og stimuli, at det kan være svært at mærke os selv, vores dybere lag, mærke hvad vi har brug for og her kan Ayurveda være en rigtig god hjælp.

OG lad os nu rette blikket mod den gren af Ayurveda der beskæftiger sig med foryngelse. For sund, smuk, velplejet hud og silkeblødt, glansfuldt hår var nemlig højst sandsynligt også et stort ønske i vedaernes storhedstid. I hvert fald er det en yderst kærkommen ”bivirkning” til de mange behandlingsformer, der indenfor Ayurveda og foryngelse, har til hensigt at pleje kroppen. Ikke bare udvendigt men i særdeleshed indefra og ud. For fokus i Ayurveda er ikke den ydre skønhed, men at pleje kroppen og holde den sund, vital og stærk hele livet igennem. At bevare et klart og friskt sind. 

Men de færreste af os kan nok alligevel sige os fri fra at ønske blot en smule blødere hud, lidt mere glansfuldt hår og sprudlende ungdomsglød. Og det har Ayurvedaens foryngelsesunivers heldigvis også råd for. I form af bl.a. plejende kropsolier med sunde fedtsyrer, vitaminer og antioxidanter der udvendigt bevarer huden blød og glat og indvendigt blødgør ligamenter, sener, muskler og bindevæv. Varmende krydderier der stimulerer fordøjelsen (også kaldet ”agni”) og har en udrensende virkning såsom; ingefær, gurkemeje, nelliker, kanel, spidskommen, sort peber, kardemomme, fennikel og koriander. Indvendige olier og ghee (se info om ghee i tekstboksen nedenfor) der er med til at opløse affaldsstoffer (også kaldet ”ama”) og facilitere deres vej til fordøjelseskanalen, hvor de udskilles. Æteriske olier med ”better aging” egenskaber. Og sidst men ikke mindst Ayurvediske urter med kraftfulde antioxidante og ”foryngende” virkninger.

Så helt konkret hvad kan du gøre nu og her?  Her følger 5 ……….. 

* Du kan læse hele artiklen i nr. 36 af Prana Bogasinet