AYUS - vi forener

Ayurveda, Videnskab, Spiritualitet

0

Din Kurv

0
Subtotal: 0,00 kr.
Ingen produkter i kurven

Pizza med aubergine og peberfrugt (P,K,(V))

En virkelig lækker og smovset vegetar-pizza, som selv en kødelsker ikke vil kunne få nok af. Peberfrugt er sød og skarp i smagen og reducerer Pitta og Kapha. De har varmende og tørre kvaliteter og kan forværre Vata. Auberginer er skarpe og bitre i smagen og har varmende kvaliteter. De reducerer Kapha og øger Vata og Pitta. Rucola er bitter i smagen og reducerer Pitta og Kapha og kan forværre Vata. Har du en Pitta-fordøjelse, kan du evt. tilsætte lidt mindre aubergine og mere gul peber. Har du en Kapha-fordøjelse, kan du med fordel tilsætte mindre ost eller helt undlade osten. Har du en Vata-fordøjelse udskift da fyldet med mere Vata-venlige grøntsager som f.eks. asparges, courgette, søde kartofler eller rodfrugter.

Antal: 2 Medium eller 1 stor pizza

Dosha: P, K, (V)

Forfatter: Miriam Kasin

Ingredienser:

  • 1 Kop (240 ml) vand
  • ¼ Kop (60 ml) olivenolie
  • 1 Tsk. salt
  • 2 Kopper (325 g) hvedemel (ubleget)
  • Kop (100 g) fuldkornshvedemel
  • Gulerods- og peberfrugt salsa (se fremgangsmåde nedenfor) eller en tomatsauce (som er tyk i konsistensen)
  • 1 Aubergine skåret i tynde skiver
  • 1 Peberfrugt skåret i tynde skiver
  • Ruccolasalat
  • 2 ½ Kopper (250 g) mozarellaost (frisk og skåret i strimler eller fast og revet)
  • Tørret basilikum
  • Tørret oregano
  • Olivenolie
  • Valgfrit: Parmesanost

Fremgangsmåde:

Bland vand, olivenolie, salt, mel og ælt det grundigt til en blød og lækker pizzadej. Forvarm ovnen til 240C. Rul pizzadejen ud til én stor pizza (ca. 30 cm) eller del dejen i to lige store portioner og rul den ud til 2 medium pizzaer. Det kan være en god idé at rulle dejen ud direkte på bagepapir, så pizzaen ikke går i stykker, når du skal have den over på en bageplade. Klem en lille kant hele vejen rundt for at holde på pizza-toppingen. Fordel gulerods- og peberfrugt salsa’en, eller tomatsauce, jævnt på den udrullede pizzadej. Kom grøntsagerne jævnt fordelt ovenpå salsaen. Drys ost, lidt basilikum, oregano og parmesan over. Afslut med at komme lidt stænk olivenolie på toppen. Bag pizzaen på en bageplade på den nederste rille i ovnen. Efter ca. 10 minutter i ovnen kommer du rucola over pizzaen og bager den færdigt, indtil dejen er sprød i kanten ca. 5 minutter mere (bagetid ca. 15 minutter i alt). 

Ingredienser gulerods- og peberfrugt salsa:

  • ¼ Kop (60 ml) olivenolie
  • 2 Tsk. tørret basilikum
  • 1 Tsk. tørret timian
  • ½ Tsk. hakket frisk- eller tørret rosmarin
  • 3 Kopper (270 g) gulerødder skåret i tynde skiver
  • 2 Kopper (280 g) hakket peberfrugt (rød, gul eller grøn)
  • 1 Kop (110 g) hakket fennikel
  • Salt
  • 1 Kop (240 ml) vand
  • 1 Grøntsagsbouillon
  • Sort peber
  • Valgfrit: En knivspids Hing Asafoetida (Dyvelsdræk)

Har du en Pitta- eller Kapha fordøjelse, kan du med fordel tilsætte lidt mere peberfrugt og mindre gulerod, mens det omvendte gælder, hvis du har en Vata-fordøjelse.

Fremgangsmåde gulerods- og peberfrugt salsa:

Varm olivenolie på en stegepande. Tilsæt dyvelsdræk, urter og sautér ved lav varme i ca. 30 sekunder. Tilsæt gulerødder, peberfrugt, fennikel og lidt salt. Sautér ved lav varme indtil grøntsagerne er godt møre. Blend grøntsagerne sammen med vand og grøntsagsbouillon. Smag til med salt og peber.