AYUS - vi forener

Ayurveda, Videnskab, Spiritualitet

0

Din Kurv

0
Subtotal: 0,00 kr.
Ingen produkter i kurven

DELTAGERINFORMATION vedr. det VIDENSKABELIGE PILOTSTUDIE:  

“Ayurvedisk kost og livsstil som supplement til medicinsk behandling af patienter med for lavt stofskifte”

Projektet udføres af forsøgsansvarlig Mette Westerholt, cand.scient. i Humanbiologi og Ayurvedisk lægeeksamineret sundhedsvejleder. Projektet udføres i samarbejde med læge Charlotte Bech. Projektet udføres ved online samtaler/konsultationer ved virksomheden AYUS.dk,

Vil du deltage i et videnskabeligt forskningsforsøg? Før du beslutter, om du vil deltage i forsøget, skal du fuldt ud forstå, hvad forsøget går ud på, og hvorfor vi gennemfører forsøget. Vi vil derfor bede dig om at læse denne deltagerinformation grundigt:

BAGGRUND: For lavt stofskifte (Hypothyreose) er en af de mest udbredte endokrinologiske sygdomme. Primær hypothyreose diagnosticeres og defineres ved forhøjede TSH (thyreoideastimulerende hormon) koncentrationer kombineret med T4 (stofskiftehormon) under det normale referenceniveau. Nogle af de mest almindelige symptomer ved for lavt stofskifte er træthed, kuldeintolerance og forstoppelse. Andre almindelige symptomer er vægtøgning, nedsat koncentrationsevne, depression, bradykardi (langsom puls), tør hud og uregelmæssig menstruation. Derudover er for lavt stofskifte associeret med forringet livskvalitet og øget sygefraværsdage. Levothyroxine har længe været ”gold standard” behandlingen af for lavt stofskifte, men selv efter normalisering af TSH og T4 koncentrationer oplever op til 15% af patienterne, der er i levothyroxine-behandling, fortsat symptomer.

BOOK 30 MIN. AFKLARENDE TLF. SAMTALE OM AT DELTAGE I PROJEKTET – KLIK HER.

Der er tale om en forespørgsel om deltagelse i et sundhedsvidenskabeligt forskningsprojekt.

Tarmene og mikrobiomet (sammensætningen af mikroorganismer) har gennem de seneste år været omdrejningspunktet for ny forskning, indenfor den vestlige sundhedsvidenskab, og interessen for ”maden som medicin” er stigende. En balanceret mikrobiota spiller en væsentlig rolle for en velfungerende skjoldbruskkirtel og stofskifte. Ayurveda er et holistisk, indisk medicinsystem med en lang tradition for forebyggelse og fokus på behandling af sygdomme. Et vigtigt begreb inden for Ayurveda er de tre krops- og fordøjelsestyper, Vata, Pitta og Kapha. Hver af de tre typer har vist en unik mikrobiom-sammensætning, og kost og fordøjelse er en essentiel del af Ayurveda. 

FORMÅL: I dette pilotstudie ønsker vi at undersøge effekten af Ayurvedisk kost og livsstil på patienter med for lavt stofskifte som supplement til medicinsk behandling. Vi ønsker at verificere effekten på forsøgsdeltagernes fordøjelse samt generelle helbred. Vi vil måle på selvrapporterede ændringer (spørgeskema) fra før, under og efter behandlingsforløbet specifikt for fordøjelsen, stress-niveau, søvnkvalitet, generelt energiniveau, smerter og kognitive funktioner. Vi vil måle effekten af Ayurvedisk kost specifikt for én bestemt ayurvedisk fordøjelsestype (kaldet Vishamagni) ud af fire forskellige.

BOOK 30 MIN. AFKLARENDE TLF. SAMTALE OM AT DELTAGE I PROJEKTET – KLIK HER 

DE 3 BEHANDLENDE KONSULTATIONER INDEHOLDER:

· Råd og vejledning om kost tilpasset din (ayurvediske) fordøjelsestype – hvilke fødevarer er gavnlige for din fordøjelsestype, og hvilke skal du helst holde igen med

· Råd og vejledning om antioxidante og antiinflammatoriske urter, krydderier og olier mm.

· Råd og vejledning om stressreducerende Ayurvedisk livsstil heriblandt oliemassage, æteriske olier, den Ayurvediske døgnrytme, meditation, åndedrætsøvelser og blid yoga

Dvs. at der vil være forskellige kost og livsstilsråd, som du vil skulle implementere i din dagligdag efter hver af de tre behandlende konsultationer. Det vil være simple råd, der er lette at integrere i din hverdag, og vi finder sammen, en balance der passer til lige præcis DIG og dit liv. Det er også helt ok, hvis du ikke lykkedes med at implementere alle rådene. 

BOOK 30 MIN. AFKLARENDE TLF. SAMTALE OM AT DELTAGE I PROJEKTET – KLIK HER 

PRAKTISK:

  • Forløbet består af i alt 4 – 7 individuelle ONLINE konsultationer/samtaler, der afholdes med ca. 4 ugers mellemrum online via zoom
  • 3 af konsultationerne, á ca. 1 times varighed hver, udgør den egentlige ”behandling”, som primært består af kost- og livsstilsråd og vejledning
  • De øvrige 1 – 3 konsultationer, á ca. 30 minutters varighed hver, er udelukkende samtale-konsultationer og opfølgning uden råd og vejledning

  • Du skal udfylde et kort spørgeskema inden forløbets start samt inden hver af de efterfølgende konsultationer/samtaler

  • Da projektet ikke er økonomisk støttet af fonde eller lignende koster det i alt 1.900 kr. at deltage

HVEM KAN DELTAGE:

  • Du er kvinde og ml. 18 – 69 år gammel
  • Du er diagnosticeret med for lavt stofskifte
  • Du modtager medicinsk behandling for lavt stofskifte og har ikke ændret i medicindosis indenfor det sidste halve år
  • Du har ikke tidligere været i et Ayurvedisk forløb

Har du interesse i at være forsøgsdeltager i projektet, så vil vi gerne invitere dig til en uforpligtende samtale (telefonisk), hvor deltagerinformationen vil blive uddybet, og hvor du kan stille de spørgsmål, du har om forsøget. Du er velkommen til at tage en bisidder i form af et familiemedlem, en ven eller en bekendt med til samtalen.

BOOK EN TID TIL EN UDDYBENDE TELEFONISK SAMTALE VEDR. PROJEKTET – KLIK HER

DEN FORSKNINGSANSVARLIGE OG PROJEKTGRUPPEN:

Projektet udføres af forskningsansvarlig Mette Westerholt, der er uddannet biokemiker (bachelorgrad) og humanbiolog fra Københavns Universitet og derudover har en sundhedsvejleder uddannelse indenfor Ayurveda. Mette Westerholt har tidligere arbejdet et par år indenfor sundhedsvidenskabelig forskning. Pilotprojektet udføres i den private virksomhed AYUS.dk og i samarbejde med læge Charlotte Bech. Projektet modtager supplerende vejledning og databehandling af privat forskningskonsulent.

 

OPSTART OG VARIGHED:

Projektet forventes påbegyndt 1. februar 2024 og forventes afsluttet efter alle konsultationer/samtaler er afholdt og efter endt databehandling forventeligt i sommeren/efteråret 2024. Efter endt databehandling vil forsøgets resultater blive offentliggjort her på hjemmesiden og forventeligt i medicinske tidsskrifter samt på sociale medier, nyhedsbreve og lignende.

 

DU KAN LÆSE HVAD TIDLIGERE KLIENTER I AYURVEDISKE FORLØB SIGER HER

 

Læs hele forsknings-projektbeskrivelsen klik her

 

BOOK 30 MIN. AFKLARENDE TLF. SAMTALE OM AT DELTAGE I PROJEKTET – KLIK HER 

RISICI OG BIVIRKNINGER:

Det vurderes at der ingen risici, bivirkninger og ulemper forekommer for forsøgsdeltagerne, men der kan forekomme bivirkninger som vi endnu ikke kender, og vi beder dig derfor om at fortælle, hvis du oplever problemer med dit helbred, mens forsøget står på. Hvis vi opdager bivirkninger, som vi ikke allerede har fortalt dig om, vil du naturligvis blive orienteret med det samme, og du vil skulle tage stilling til, om du ønsker at fortsætte i forsøget. 

 

SAMTYKKEERKLÆRING:

Hvis du beslutter dig for at deltage i forsøget, vil vi bede dig om at underskrive en samtykkeerklæring. Husk, at du har ret til betænkningstid (5 hverdage), før du beslutter, om du vil underskrive samtykkeerklæringen. Det er frivilligt at deltage i forsøget. Du kan når som helst og uden at give en grund trække dit samtykke tilbage, og det vil ikke få konsekvenser for din videre behandling. Der skal gøres opmærksom på at betalte beløb for deltagelse ikke refunderes, hvis forløbet/deltagelsen afbrydes/fortrydes, uanset hvornår efter at samtykkeerklæringen er underskrevet, fra forsøgsdeltagerens side. Dog refunderes betalte forløb, hvis forløbet afbrydes fra forsøgsdeltagerens side grundet opståede bivirkninger af den Ayurvediske behandling. Følgende generelle omstændigheder vil medføre at forsøgsdeltagerens data kan blive ekskluderet fra forsøget: Hvis forsøgspersonen i forsøgsperioden modtager anden behandling, laver kost- og/eller livsstilsændringer udover de i konsultationerne aftale eller hvis medicindosis justeres. En udelukkelse af forsøgspersonens data fra forsøget betyder ikke at forsøgspersonen ikke kan færdiggøre forløbet, kun at forsøgsdeltagerens data ikke kan inkluderes i studiet, og det påvirker ikke retten til nuværende eller fremtidig behandling.

 

I studiet vil der blive behandlet personoplysninger, og databeskyttelsesforordningen og databeskyttelsesloven vil blive overholdt.

 

Vi beder dig også om at læse materialet “Forsøgspersonens rettigheder i et sundhedsvidenskabeligt forsknings-projekt” ved at klikke på linket her.

Du har adgang til samtykkeerklæringen vedr. deltagelse i forsøget her

 

BOOK 30 MIN. AFKLARENDE TLF. SAMTALE OM AT DELTAGE I PROJEKTET – KLIK HER. 

Du er også velkommen til at kontakte forsøgsansvarlig Mette Westerholt direkte på email: kontakt@ayus.dk eller tlf.: 81444180

Forskningsprojektet har i Videnskabsetisk Komité Region Sjælland fået projekt nr.: 108857-SJ-1056

Kærlig hilsen

Mette Westerholt

– Forskningsansvarlig og stifter af AYUS.dk. Slettevej 4, 4180 Sorø. Tlf.: 81444180. Email: kontakt@ayus.dk